Jaké jídlo připravit pro kočku

Kočka je masožravec, potřebuje jíst maso a vyhnout se potravě plné nestravitelných uhlohydrátů. Nevhodná strava může kočkám přivodit zdravotní potíže nebo i zkrátit délku jejich života. Doma připravená kočičí strava je výborným způsobem, jak jim dodat potřebné bílkoviny. Příprava potravy pro kočky přitom může být i příjemnou zábavou. Musíte jen znát základní skutečnosti týkající se vhodné kočičí stravy a dostupné možnosti pro její přípravu, abyste své kočce poskytli tu nejlepší výživu.

 Jakou stravu kočka potřebuje?

 

Obrázek nazván Cook for Cats Step 1
 
Seznamte se s potravními požadavky koček. Kočky mají nutriční nároky, které se významně liší od těch našich. Potravu, kterou kočky přijímají, je nutné pečlivě zvážit a naplánovat. Kočky potřebují potravu bohatou na bílkoviny a tuky. V podstatě potřebují dvakrát větší množství bílkovin než psi.
  • Ideální potrava pro kočky obsahuje 85 % masa, tuku, vnitřností a kostí, kdežto zelenina, byliny a vláknina tvoří pouze zbylých 15%.
  •  
  • Formulovat správně vyváženou stravu je velmi obtížné a s tímto problémem se potýkají i veterináři. Pokud to uděláte špatně, kočka nebude vykazovat známky dny a týdny, ale problémy se budou rozvíjet měsíce nebo roky. Neměňte stravu své kočky bez konzultace s odborníkem na výživu a dopřejte si falešný pocit bezpečí, že vaše kočka vypadá dobře a zdravě.
     
     
    Poznejte všechny složky správné kočičí výživy. Zdravá potrava pro kočky by měla obsahovat: čistou vodu (vždy lehce dostupnou), bílkoviny (většina koček nechce jíst potravu, která obsahuje méně než 20% bílkovin), tuk (kočky potřebují tuk kvůli energii, základním mastným kyselinám, příjmu vitaminů rozpustných v tucích a chuti), vitamin A (kočky jej potřebují hodně – nachází se v játrech, vejcích a mléku, tyto potraviny je však potřeba používat opatrně), vitamin B (kočky potřebují vitamin B a při příznacích jeho nedostatku, jako je několikadenní ztráta chuti k jídlu nebo horečka, ochotně pozřou i pivovarské kvasnice), vitamin E (vitamin E je potřebný k odbourání nenasycených tuků v potravě), a vápník (je důležitý pro růst a zachování zdravých kostí koček).
    • Taurin je aminokyselina a patří rovněž mezi základní složky kočičí potravy. V krmení pro kočky, které lze koupit v obchodech (jak v granulích, tak v masových konzervách) bývá obvykle dostatek taurinu. Pokud však připravujete své kočce jídlo sami nebo ji krmíte vegetariánskou stravou, můžete způsobit jeho nedostatek. Nedostatek taurinu bývá často příčinou srdečního selhání, nebo centrální degenerace sítnice, což vede k nezvratitelné slepotě. Proto je taurin ve výživě koček životně důležitý
     
    15_1
  • Zamyslete se nad tím kdy a jak byste měli svoji kočku krmit. Kočky v různých obdobích svého života potřebují odlišný režim stravování a typ potravy. Ve většině případů si kočky příjem potravy regulují samy, někdy je však potřeba udělat to za ně.
    • Koťata ve věku od 6 týdnů do 3 měsíců je potřeba krmit 3 až 4 krát denně. Po dovršení 6 měsíců je možno krmení zredukovat na 2 krát denně.
    • Dospělé kočky by měly mít přístup k potravě kdykoliv chtějí, pokud to však není možné, měli byste je krmit přinejmenším několikrát denně.
    • Jestliže máte více koček s odlišnou stravou, musíte najít v jejich krmení systém, aby si svoji potravu navzájem nepojídaly.
     
     
     
    Vezměte především v úvahu, co je zdravé pro vaši kočku, a nehleďte na váš osobní způsob stravování. Kočky nemohou prospívat (nebo přežít) pouze na vegetariánské stravě. Na toto téma se vedou vášnivé debaty, ale přirozené potřeby vaší kočky jsou na prvním místě.
    • I když existují specifické doplňky, které se přidávají do vegetariánské kočičí potravy, například taurin, bezmasá strava může mít za následek slepotu nebo srdeční selhání. I navzdory intenzivnímu úsilí majitel kočky tímto druhem stravování riskuje zkrácení délky života a nemoci, zvláště pokud navíc přidává do kočičí potravy větší množství nezdravých uhlohydrátů.
     
     
     
    Pamatujte, že pokud chcete své kočce připravovat jídlo sami, musíte se o tom něco naučit a poradit se s veterinářem. Doma připravovaná strava musí být vždy pečlivě vyvážená, aby kočce zajistila všechny potřebné živiny. Krmení tímto druhem potravy se nedoporučuje bez předchozí konzultace s veterinářem a bez důkladného obeznámení se o tom, co všechno vaše kočka potřebuje.
     
     
     
  • 16
    U koček se může snadno vytvořit závislost na určitém způsobu stravování. Možná víte, že měnit kočkám stravu bývá velmi frustrující. Nebuďte překvapeni, když budou výsledky vašeho snažení opakovaně odmítány. Vytrvejte a zkoušejte, dokud nevzbudíte u své kočky zvědavost. Zkušební odstranění obvyklého krmení je součástí přechodu na novou stravu.
    • Zkuste postupně přidávat doma připravenou potravu do obvyklého jídla své kočky. To ji pomůže zvyknout si na složení a vůni nového jídla.
    • Nezapomeňte na nesnězenou potravu. Nesní-li vaše kočka jídlo do hodiny, odkliďte jej a zkuste jindy.
     
     
     
    Nedávejte své kočce potraviny, které jsou pro ni nebezpečné, anebo jedovaté. Pamatujte, že ačkoliv tyto potraviny nejsou škodlivé pro vás, neznamená to, že je může jíst vaše kočka. Mezi takové potraviny patří cibule, česnek, pažitka, hroznové víno, rozinky, čokoláda (dokonce i bílá), cukr, syrové kynuté těsto, muškátový ořech, prášek do pečiva nebo jedlá soda.
    • Mezi další potraviny, kterým se musíte vyhnout patří alkohol (na kočky má stejný vliv jako na člověka, jen o hodně rychlejší – už 2 čajové lžičky whisky mohou u dvoukilové kočky přivodit kóma), psí potrava (suchá i konzervovaná – psí potrava má úplně jiné nutriční složení), bonbóny nebo žvýkačky (slazené xylitolem – může způsobit selhání jater), káva, čaj a jiné výrobky s obsahem kofeinu jako jsou léky proti nachlazení a energetické nápoje, léky proti bolesti (velké množství může kočku zabít a neexistují žádné protilátky), a jakékoliv další léky určené pro člověka (acetaminofen a ibuprofen mívají pro kočky smrtelné následky).
     
     
     
    Omezte potraviny, které sice pro kočky nejsou jedovaté, jsou však pro ně ve větším množství nevhodné. Kočky potřebují pestrou stravu, neznamená to však, že potřebují jednotlivé složky ve velkém množství.
    • Omezte tučné skrojky a kosti. Kočky byste neměli krmit vařenými kostmi, příliš tuku může způsobit zánět slinivky.
    • Použijte jen jednu část syrových vajec. Syrové žloutky jsou stravitelné, zatímco bílky ne. Uvařte celé vejce, i když použijete jen část. Vzhledem k současným obavám z bakterií přítomných ve vejcích, zvažte vaření celého vejce pokaždé. I když jsou kočky méně citlivé na salmonelu než lidi (dospělé nebřezí kočky jsou považovány za docela imunní), mohou být subklinickými nosiči (tzn., že ji mohou přenést na člověka).
    • Pokud si nejste jisti původem syrového masa, měli byste jej před krmením zmrazit.
    • Nedávejte své kočce játra více než dvakrát týdně.
    • Příliš velký přísun tuňáka může být návykový a může skončit nedostatkem tiaminu. V zásadě příliš mnoho jakýchkoliv ryb v potravě může způsobit jeho nedostatek.
    • Mléko a mléčné produkty mohou škodit zažívání nebo způsobit svědění. O jejich podávání se poraďte s veterinářem; ne každý veterinář a majitel kočky je přesvědčen o tom, že jsou pro kočky nevhodné.
     
     
     
    Buďte velmi opatrní, než začnete krmit svou kočku výhradně doma připravenou potravou. Jestliže není potrava pro vaši kočku správně vyvážená, může u ní způsobit nedostatek některých živin a ublížit jí. Někteří veterináři doma připravovanou kočičí stravu nedoporučují protože vědí, že pracovně vytížení majitelé koček mohou kvůli nedostatku času při přípravě jídla pochybit a pozměnit optimální složení potravy. Kromě toho mají strach, že majitelé nemají dostatečné znalosti o nárocích koček na výživu, anebo se bojí snížené pozornosti věnované přípravě kočičí potravy při různých životních událostech.
    • Jestliže opravdu toužíte své kočce připravovat její potravu neustále, není to nemožné, vyžaduje to však hodně zkoumání (kdy se často setkáte s protichůdnými názory) a zvážení všech možností pro přípravu dosažitelných ve vaší oblasti.
    • Vezměte do úvahy i svůj způsob života. Jestliže hodně cestujete a vaše kočky často krmí jiní lidé, budete schopni zajistit, že bude doma připravená potrava pro vaše kočky odpovídající? Jestliže pracujete dlouhé hodiny, budete přes víkend schopni připravit dávky potravy, kterými budete své kočky krmit v pracovní den?
    • Kočky potřebují i syrovou stravu. Jestliže vaříte úplně všechno, jak může vaše kočka získat živiny dostupné pouze v syrové stravě (v komerčně dostupné potravě pro kočky jsou obsaženy výtažky ze syrové potravy)?
     
     
 
 
Příprava potravy pro kočky
  1.  
    Zapamatujte si, že musíte najít, anebo zhotovit recept, který vám zaručí, že bude výživa vaší kočky vyvážená. Špatný recept, anebo recept, ve kterém chybí základní živiny, může vaší kočce přivodit vážné zdravotní problémy. Je to stejné, jako u jiných zvířat nebo u člověka, klíčem je zdravá rovnováha. Dokonce i základní živiny mohou mít negativní dopad na zdraví, pokud jich vaše kočka dostává příliš mnoho.
    • Protože je vyvážení živin tak důležité, měli byste každý recept konzultovat s veterinářem, nebo s odborníkem na kočičí výživu.
     
  2.  
    Sestavte si, nebo najděte recept a začněte vařit. Když už ovládáte základy nároků koček na výživu, můžete začít vařit. Následující informace jsou pouze nápady, nepředstavují stravovací program. Abyste mohli trvale nahradit komerční potravu doma připravenou stravou, musíte se naučit jak správně vyvážit poměr potřebných živin a konzultovat svůj záměr s veterinářem.
    • Vaší kočce možná nebude domácí jídlo chutnat a dá vám to dostatečně včas najevo.
    • Budete-li mít pochybnosti, zeptejte se veterináře, jestli je doma připravované jídlo pro vaši kočku vhodné, zvláště pokud je kočka ve vývoji, březí, nebo má zdravotní problémy
     
  3. 17_1
    Začněte s bílkovinami. Kupte například kvalitní celá kuřecí stehna z ověřeného chovu. Můžete rovněž použít kuřecí játra, krůtu, vaječné žloutky, atd.
    • Zdroj bílkovin můžete uvařit, nebo jej ponechat syrový. Můžete například kuřecí stehna povařit pouze na povrchu, zatímco vnitřek necháte syrový. Dejte kuřecí stehna do studené vody a povařte. Ostrým nožem oddělte část masa od kosti a nakrájejte jej na kostičky o velikosti zhruba 1 cm.
     
  4.  
    Rozemelte zdroj bílkovin kvůli jednodušší konzumaci. V mlýnku na maso pomelte kosti obalené masem. Použijte kotouč s děrami o průměru 4 mm. Pomelte asi 10 dkg kuřecích jater a 2 vařená vejce na každý 1,3 kg syrového kuřecího masa. Smíchejte v míse všechno dohromady a zchlaďte.
    • Jestliže nemáte mlýnek na maso, použijte mixér. Nebude to úplně to samé a bude o něco problematičtější přístroj vyčistit, budete však moci dopřát své kočce zdroj bílkovin v malých a stravitelných kouscích.
     
  5.  
    Přimíchejte ostatní ingredience. V jiné míse si smíchejte 1 hrnek vody, 268 mg vitaminu E, 50 mg vitaminu B (B-komplex), 2000 mg taurinu, 2000 mg lososového oleje a 3/4 čajové lžičky jodizované soli na každých 1,3 kg masa.
    • Tento doplněk dobře smíchejte s namletou směsí.
     
  6.  
    Zvažte další potraviny, které vaší kočce dodají důležité živiny. Tyto potraviny netvoří v jídelníčku kočky většinu, takže by neměly být v každém jídle. Slouží jako doplněk základní výživy.
    • Smíchejte podušenou rýži s nasekaným tuňákem a trochou vody. Konzistence by měla být podobná polévce. Tu pak jednoduše nalejte kočce do misky.
    • Nakrájejte zeleninu dle vašeho výběru na malé kousky a přidejte ji do jídla.
    • Přidejte kočce do jídla ovesné vločky. Přiveďte vodu k varu a přidejte vločky (při přípravě postupujte podle návodu uvedeného na obalu – poměr vody a vloček). Zmírněte teplotu a vařte asi 10 minut do změknutí.
    • Další návrhy: Syrové kočičí jídlo s ovesným základem, kočičí pamlsky z tuňáka, recepty na holistické krmivo pro kočky.
     
  7.  
    Naporcujte si připravené jídlo a zmrazte. Průměrná kočka sní 100 až 200 g potravy za den. Každou porci uchovávejte v mrazáku a večer před použitím následujícího dne ji přemístěte do chladničky. Jídlo tak bude mít dost času, aby se rozmrazilo.
     
 
 

Tipy

  • Pravidelně kočce myjte misku. Špinavá miska je pro vaši kočku nejen nepříjemná, ale je rovněž dokonalým útočištěm bakterií a choroboplodných zárodků.
  • Nezapomeňte na syrovou stravu. Názory veterinářů na syrovou stravu se liší. Navzdory tomu, že se obecně říká, že maso, kterým doma krmíte svou kočku musí být uvařené, nezapomeňte, že přirozenou kočičí potravou je syrové maso. Naneštěstí, potenciální riziko nakažení koček parazity vedlo k tomu, že majitelé syrové maso odmítají a inklinují k přípravě důkladně vařené stravy. Syrová potrava přitom obsahuje pro kočku prospěšné prvky, jako jsou například aminokyseliny, které se však varem ničí, což se může podepsat na jejím zdraví.

 

Zdroj: Pippa Elliott, MRCVS Veterinář, Royal College of Veterinary Surgeons