Jak správně chovat a ochočit morče

 Morčata jsou v některých částech světa oblíbenými domácími mazlíčky.Jsou přátelská, aktivní a snadno se o ně pečuje. Když si poprvé morče přinesete domů, budete muset být trpěliví, než si zvykne na vás a své nové prostředí. Jakmile se ochočí, určitě si s morčetem užijete spoustu mazlení a zábavy.

  

Starání se o morče během prvních dnů doma
 

 

 

 

Morče by mělo mít svůj vlastní prostor. Morčeti pořiďte dostatečně velkou klec (zakoupíte ve zverimexu), ve které bude trávit čas. Morče může žít uvnitř domu nebo venku, ale mělo by mít dostatek pohodlí a být v bezpečí.

Morčata jsou společenská zvířata a mají ráda společnost. Funguje to ale nejlépe, když jsou s morčaty, se kterými vyrůstala od dětství. Pokud máte víc než jedno morče, dejte dohromady morčata stejného pohlaví, aby se nerozmnožovala. Každé morče by také mělo mít svou skrýš nebo domeček, aby mohla mít trochu soukromí. Jinak by morčata spolu mohla bojovat o dominantní postavení (dva samečci) nebo se rozmnožovat (sameček a samička). 

Znaky dobré klece pro morčata jsou následující:

  • Velikost (dno o velikosti minimálně 0,7 m²)
  • Dřevěná konstrukce s pevným dnem (ne drátěné dno)20
  • Oddělený prostor na pohyb a spaní
  • Ochrana před nepříznivým počasím (pokud je morče venku)

Podestýlka: pro morčata je nejvhodnější seno nebo sláma. Z bezpečnostních důvodů byste se měli vyhnout jemným, nadýchaným podestýlkám, protože morčata mohou podestýlku jíst.

Keramické nebo ocelové misky na krmení, které jdou ideálně přidělat ke kleci nebo králíkárně. Dvířka, která lze otevřít, aby se morče mohlo jít proběhnout do ohrádky bez zvedání (volitelné)

 

Morče by mělo mít ticho. Morčata mají citlivý sluch, a tak jim nejlépe bude v místě, kde nebudou poblíž zdrojů hlasitého zvuku (doprava, televize nebo bouřlivá zábava). Když morče bude mít dostatečně velké ticho během prvních pár dnů doma, může mu to pomoci ve zvykání si na nové prostředí. Klec nebo kotec morčete můžete také na prvních pár dnů přikrýt lehkou látkou. Bude se tak cítit bezpečněji a klidněji.

 

 

Morče nechte nejprve o samotě. Když si přinesete morče domů, nepokoušejte se o hraní nebo mazlení. Jen ho občas tiše zkontrolujte, že je v pořádku. Morčata si k vám musejí nejprve vybudovat důvěru, protože v přírodě bývají často kořistí větších dravců. Když morčeti zpočátku dopřejete trochu času o samotě, pomůže mu to zvyknout si na nový domov. Pokud máte malé děti, vysvětlete jim, že morče potřebuje nejdřív trochu času pro sebe.

 

Morče krmte každý den ve stejnou dobu. Když bude morče pravidelně dostávat potravu, bude zdravé a šťastné. Pokud ho budete pravidelně krmit vy (zkuste to dvakrát denně), spojí si zvuky vydávané vámi s potravou a příjemnými pocity. Ohledně krmení byste se měli poradit s veterinářem nebo s někým ve zverimexu, ale všeobecně by morče mělo jíst:22

Seno

Směs pro morčata

Ovoce a zeleninu (kvůli vitamínu C): meloun, pomeranč, špenát, brokolice, kapustu a zelí. Morčeti nedávejte hlávkový salát.

 

 

 

 

Dejte pozor, aby morče opravdu jedlo. Zpočátku morčata pravděpodobně nebudou jíst před vámi. Chcete-li si být jistí, že je morče zdravé a dostatečně jí, ráno mu zkontrolujte misku s krmením a napáječku. Pokud se morče najedlo, potrava by měla zmizet. Některá morčata během prvního dne či dvou v novém domově nemusí moc jíst a pít. Pokud morče nejedlo několik dnů, zajděte za veterinářem.

 

 

 
 

Seznámení se s morčetem

 
Na morče mluvte. Když jdete morče zkontrolovat, můžete na něj klidně a tiše mluvit. Zpočátku si ale od něj udržujte vzdálenost. Morčeti to pomůže, aby si mohlo na váš hlas a přítomnost zvyknout.
 

Nechte morče, aby vám očichalo ruku. Po několika návštěvách můžete zkusit dát ruku do klece. Pokud je morče v odvážné náladě, může přijít a ruku očichat. Nezkoušejte morče zvednout, ale nechte ruku položenou v kleci. Pokud morče nechce ruku očichat, buďte trpěliví. Může to nějakou dobu trvat, než si k vám morče vybuduje důvěru.21_1

 
Morče zkuste vzít do ruky. Jakmile se vám zdá, že je morče na vaši přítomnost zvyklé, nasměrujte ho do rohu klece a pokuste se ho zvednout. Jednu ruku mu dejte pod bříško, druhou pod zadeček a opatrně ho zvedněte. Nebo mu také můžete jednu ruku dát kolem ramen a druhou pod zadeček. Morče držte blízko u těla a klidně k němu mluvte. Pokud morče vypadá klidně, můžete si s ním sednout na židli a mazlit se s ním. Pokud je neklidné, vraťte ho do klece a zkuste to později.

Morče také můžete zabalit do ručníku, aby se vám lépe zvedalo. Držte ho blízko u těla, jelikož se tak morčata občas cítí bezpečněji.

Několik prvních týdnů si zkuste morče brát do ruky každý den. I pokud vypadá trochu nervózně nebo vyděšeně, časem se z vás stanou přátelé, budete-li trpěliví a klidní. Pokud morče začne příst (jako kočka), znamená to, že je nervózní. Morčata jsou většinou mírumilovná, ale pokud se polekají, mohou kousat nebo škrábat.

 
 
 

Zábava s morčetem

 
Morčeti dávejte hodně pamlsků. Zejména během prvních týdnů, kdy si na vás morče zvyká, mu můžete dávat pamlsky jako odměnu a umožnit mu tak, aby se cítilo příjemně. Kdykoliv jste poblíž morčete nebo když ho chcete vzít do ruky, nabídněte mu pamlsek. Nesnažte se ho ale dostat na ruku tím, že byste se ho snažili obelstít pamlskem. Morče by vám mohlo22_1 přestat důvěřovat.
Jako pamlsek dobře poslouží následující:

 

  • Listová zelenina
  • Potraviny bohaté na vitamín C, jako je meloun nebo brokolice
  • Granule pro morčata
 

 
 
Pokud máte morče doma, občas mu dopřejte možnost pohrát si venku. Morčata chovaná venku mívají někdy větší klece a víc prostoru k běhání. Pokud máte morče uvnitř a je ochočené, můžete ho občas taky vypustit z klece. Pusťte ho do místnosti, ve které nejsou otvory nebo skuliny, kterými by morče mohlo utéct. V pokoji by také morče nemělo mít například přístup ke kabelům nebo plastu, který by mohlo rozkousat. Když budete morče hlídat, morčeti prospěje, když se bude moc proběhnout po větším prostoru.

 

Morče můžete taky zabavit vnitřními ohrádkami na hraní, do kterých dáte tunely, žebříky, krabice a další hračky.Takovou ohrádku si můžete vyrobit sami, nebo si můžete potřeby zakoupit ve zverimexu. Morče můžete zkusit naučit trikům, jako je třeba skákání na krabici nebo proběhnutí tunelem a sebrání pamlsku z dlaně.

 

Vytvořte si společné pouto. Když si morče zvykne na vás a na to, že si ho berete do náruče, každý den s ním zkuste trávit trochu času a budujte si vzájemné pouto. Morče můžete mít třeba na klíně a hladit ho, zatímco se díváte na televizi, posloucháte hudbu nebo si jen povídáte (morčata jsou velmi orientovaná na hlas).
 
 
 

 

 

Tipy

  • Morčata mohou žít od pěti do osmi let, nebo i déle. Ujistěte se, že se o morče budete moct starat dlouhodobě. 
  • Dávejte si pozor, aby vás morče nekouslo (může vás kousnout jen tehdy, když se vyleká).
  • Některé kousky potravin mohou být pro morče příliš velké. V tomto případě můžete zkusit použít mixér.