Když pes líná...

 

 Jak u psů zmírnit línání

Můžeme jmenovat dvě metody:

1/ Snížení línání díky správné výživě

2/ Snížení línání díky správné péči

Skoro všichni psi čas od času shazují svou srst. Plemena, která výrazně línají, jako jsou například němečtí ovčáci, línají celoročně, ale i plemena, která nejsou k línání tolik náchylná, jako například pudlové, občas línají. Počasí a roční období hrají výraznou roli, pokud jde o množství chlupů, které pes ztrácí, ale jeden z nejsilnějších vlivů na to, jak moc pes líná, má jeho celkové zdraví. Pes, který líná výrazně více, než je pro jeho rasu běžné, může trpět dosud nediagnostikovanými zdravotními problémy. Línání není nikdy možné zcela zastavit, ale když budete udržovat svého psa zdravého a dobře opečovávaného, můžete ho výrazně omezit.

 
 

1 - Snížení línání díky správné výživě

1/

Krmte svého psa pouze vysoce kvalitním krmivem. Jednou z nejlepších cest, jak snížit nadměrné línání vašeho psa, je začít správnou výživou. Levná psí krmiva obsahují plnidla jako je kukuřice nebo obilí, která jsou pro psy těžko stravitelná. Raději vybírejte takové psí krmivo, jehož hlavní složkou je maso. Kvalitnější krmivo je sice dražší, ale pro vašeho psa je prospěšnější z mnoha různých důvodů. Živiny v krmivu s vysokým podílem masa pes mnohem lépe stráví a vstřebá, takže celkově podporují jeho zdraví a pomáhají omezit línání a vysychání kůže. Mějte na paměti, že kvalitní výživa může vypadávání srsti omezit, nikdy ho ale nezastaví úplně.

  • Psi s alergií nebo přecitlivělostí na některé složky stravy jsou částečně náchylní k línání způsobené jejich dietou. Pravděpodobně bude potřeba nějakou dobu experimentovat s různými druhy krmiv, než najdete to, které bude vašemu psovi nejlépe vyhovovat; o odborné rady a doporučení požádejte svého veterináře.
  • Nepodávejte svému psovi žádné vitamínové doplňky, pokud vám to nedoporučí veterinář. "Hypervitaminóza," neboli otrava vitamíny způsobená jejich předávkováním, může vašemu psovi způsobit závažné zdravotní problémy.
 cachorro-pode-comer-cenoura
 
2/

Přidávejte vašemu psovi do jídla olivový nebo lněný olej.
 Ideální dávka je jedna kávová lžička (5 ml) oleje na každých 4,5 kg tělesné váhy vašeho pejska. Tyto oleje obsahují omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají zklidnit zanícenou kůži, snižují výskyt lupů a zlepšují celkovou kvalitu struktury srsti.
 
  • Mnoho prodejen chovatelských potřeb rovněž nabízí výživové omega-3 doplňky ve formě kapslí nebo prášku. O nejlepší volbě pro vašeho psa se poraďte se svým veterinářem. 
  • Přísun omega-3 mastných kyselin můžete u svého pejska zvýšit i tím, že ho budete krmit lososem, tuňákem nebo jinými rybami, jejichž maso je na tyto kyseliny bohaté. Rybí kůže je rovněž prospěšná, ale nikdy nedávejte svému psovi rybí maso s kostmi, protože ty se mohou roztříštit a způsobit riziko zadušení
 
 
3/
 
Příležitostně podávejte svému psovi i „lidské svačinky“. Nakrájená jablka (bez jadérek obsahujících stopy kyanidu, který se může v těle psa hromadit), banány a okurky, stejně jako vařené libové maso (bez kostí) jsou potraviny bohaté na tekutiny, které pomohou udržovat vašeho psa hydratovaného. Obsahují také důležité živiny, které mají pozitivní vliv na srst a pomáhají ji udržet hladkou a lesklou a přispívají k omezení jejího vypadávání. Nezapomínejte ale, že pouze 5-10 % denního jídla vašeho psa by měly být pamlsky jakéhokoliv druhu – zbytek by mělo být vysoce kvalitní krmivo pro psy.
 
  • Řada lidských potravin je pro psy přijatelná, ba dokonce zdravá. Nicméně existují i potraviny, které byste psům nikdy neměli dávat. Americká společnost pro prevenci násilí na zvířatech sestavila kompletní seznam, který zahrnuje potraviny jako avokádo, čokoládu, hroznové víno, mléčné výrobky, cibuli a – možná překvapivě – syrové maso.
 
 
4/
 
Zajistěte svému psovi přístup k čerstvé čisté vodě. Dehydratace může vést k vysychání kůže, které je jednou z možných příčin nadměrného línání srsti i některých nemocí. Ujistěte se, že váš pes má vždy možnost vypít tolik čerstvé čisté vody, kolik chce.
 
  • Přísun tekutin můžete svému psovi zvýšit i tím, že do jeho jídelníčku zařadíte mokrá jídla. Mokrá psí krmiva obsahují až 78% vody, oproti suchým krmivům, jejichž obsah vody nepřesahuje 10%, a jsou tedy dobrým způsobem, jak zajistit, aby byl váš pes dostatečně dratovaný.
 
 
 images (6)
 

 

2 -  Snížení línání díky správné péči
 
 
1/
 
Pravidelně kartáčujte srst svého psa. Kartáčování odstraňuje nadměrnou a uvolněnou srst a pomáhá rovnoměrně rozprostírat přirozený kožní maz do srsti, čímž ji udržuje na místě. V závislosti na typu srsti vašeho psa můžete používat štětinový nebo vyčesávací kartáč nebo hřeben.
 
  • Štětinové kartáče jsou nejvhodnější pro hladkosrstá plemena s krátkými chlupy, jako je například většina teriérů, mopslíci a chrti. Tyto kartáče jsou vzhledem podobné kartáčům pro česání lidských vlasů.
  • Vyčesávací kartáče jsou vhodnější pro řadu psích plemen se středně dlouhou nebo kudrnatou srstí, například retrívry, kokršpaněly a bernardýny. Tyto kartáče mají tenké, hustě rozmístěné, krátké kovové zuby.
  • Hřebeny jsou nejvhodnější pro psí rasy s dlouhou srstí a hustou podsadou, jako jsou kolie, němečtí ovčáci a psi čau-čau. Při výběru hřebenu se ujistěte, že jeho zuby jsou přibližně stejně dlouhé jako chlupy vašeho psa, abyste měli jistotu, že dokáže úměrně odstranit mrtvou podsadu.
 Dicas-para-controlar-a-queda-de-pelos-dos-cachorros-700x352
 
2/
 
U psů náchylných k nadměrnému línání používejte nástroje pro obnovu srsti.Nástroje pro obnovu srsti používejte v období předjaří, kdy pes začíná shazovat zimní srst, a znovu na podzim, kdy zimní srst začíná růst. Psi, kteří žijí většinu času ve vnitřních prostorách, mohou línat celoročně.
 
 
 
3/
 
Pravidelně svého psa koupejte. Díky pravidelným koupelím se pes zbaví větší části uvolněné srsti ve vaně (nebo venku) místo toho, aby vypadané chlupy zanechal na vašem koberci nebo gauči. Nicméně i příliš časté koupání může způsobit vysychání kůže, které vede k vypadávání chlupů. Zjistěte si, jak časté koupele jsou doporučované pro rasu vašeho psa, nebo se poraďte se svým veterinářem.
 
  • Fénování po koupeli může být prospěšné, pokud má váš pes dlouhou srst. Vždy nastavte pouze nejnižší teplotu (nebo studený proud vzduchu, pokud to váš fén umožňuje). Nejprve pečlivě osušte psa ručníkem, teprve poté použijte fén, který rovněž pomůže odstranit uvolněnou srst
 73799261
 
4/
 
Kontrolujte, zda váš pes nemá blechy. Psi, kteří mají problémy s blechami, se neustále drbou, což zapříčiňuje vypadávání chlupů. Chraňte svého psa před blechami, abyste předcházeli potížím se zanícenou kůží, lupy a nadměrným línáním.