Hurááá na cesty.....DOMA I V ZAHRANIČÍ

Tak se nám konečně udělalo hezky. Naši čtyřnozí kamarádi, ale i my jsme už netrpělivě čekali na krásné slunné počasí,

abychom mohli vyrazit na výlety. Co si ale přibalit sebou a na co si dát pozor si řekneme právě teď. Především bezpečnost na cestách.

Bezpečné cestování se psem

31369355_10211383573574307_3778355366778109952_n

Pes

Pokud už cestujeme se psem či jiným domácím mazlíčkem, musíme dodržovat určitá pravidla. Při jejich nedodržení nám hrozí pokuta a ztráta bodů, což je jistě velmi nepříjemná záležitost. Je potřeba dodržovat bezpečnost nejen našeho mazlíčka, ale i naši vlastní.

Doprava nám na silnicích houstne a zvyšuje se riziko prudkého brzdění, či dokonce nehod. Velmi nepříjemné je, když se nám náš mazlíček zaplete do řízení nebo pod pedály. Při takovéto situaci mohou být následky katastrofální. Dnes si můžeme říct: „vždyť ho nikam nevozím“, ale najednou nám zvíře třeba onemocní a honem rychle ho potřebujeme přepravit k veterináři ať vlastním autem, nebo autem hodného souseda. Proto je velmi zodpovědné mít připravené nouzové řešení pro zabezpečení psa při převozu v osobním automobilu.

 

Přepravky pro psy

Přepravka je snad nejbezpečnější pomůckou sloužící k přepravě našeho mazlíčka. Je to i hygienický způsob – zvíře nám neznečistí auto či autobus, v přepravce se cítí mnohem bezpečněji, v osobním automobilu se můžeme plně věnovat řízení, přenesení zvířete do auta a z auta je mnohem bezpečnější. Přepravky jsou vhodné pro malá a středně velká zvířata. V naší nabídce si můžete vybrat různé druhy přepravek pro vašeho mazlíka.

 Některé přepravky mají také výhodné otevírání svrchu. To se osvědčí u stresovaných zvířat, která se brání vyjmutí a následného vložení do přepravky. Jsou vhodné na přepravu nejen malých psů a koček, ale také větších hlodavců.

 

Přepravky vždy připoutejte v autě bezpečnostním pásem nejen v prostoru řidiče, ale i v prostoru kufru!

 

Postroje a pásy, autosítě

Pokud přepravujete středního či většího psa, doporučujeme pořídit si pro něj bezpečnostní postroj s bezpečnostním pásem. V nabídce máme i postroje pro malé psy. Postroje pro psy jsou velmi oblíbené, skladné a finančně dostupné. Jsou uzpůsobené tak, aby se v nich pes po dobu jízdy cítil pohodlně a hlavně bezpečně. I v odděleném zavazadlovém prostoru by pes měl být jištěn bezpečnostním postrojem.

 Pás k postroji (který můžete koupit u nás i samostatně) by měl být takové délky, aby pes nedosáhl na žádného druhého pasažéra v autě, obzvláště na dítě. Počítejte s tím, že při autonehodě je tělo psa vymrštěno do všech směrů a pes by mohl svými končetinami osobu sedící vedle něj vážně poranit. Proto je třeba opravdu pásy zkrátit na správnou délku.

 Pro oddělení prostoru od řidiče doporučujeme autosítě, které jsou schopny zbrzdit náraz psa při autonehodě, a chrání tak řidiče a spolujezdce na předních sedadlech. Autosíť samostatně nemůže sloužit jako plnohodnotná ochrana psa a cestujících v autě, proto také autosíť není policií uznávaná jako dostatečné zabezpečení zvířete. Je však praktickým a neocenitelným pomocníkem v bezpečnosti cestování autem v kombinaci s jinými bezpečnostními pomůckami. 

Pokud přepravujete svého mazlíčka v nákladovém prostoru auta, doporučujeme se vybavit mříží do nákladového prostoru. Je pevná a zabrání tak mazlíčkovi přelezt na zadní sedadla či jinak narušovat bezpečné cestování. Dobré je také myslet na znečištění autosedaček a chránit se tím, že si pořídíte ochranou plachtu na zadní sedadla.

Nezapomeňte sebou na cesty přibalit také aportovací hračku či házedlo, aby váš mazlíček měl o zábavu postaráno. Dobré je i pamatovat na klíšťata a jiné parazity, proti kterým můžete svého mazlíčka ochránit. V naší nabídce můžete vybírat z široké nabídky antiparazitních obojků i pipet, ať už medikovaných nebo na přírodní bázi. Stojí za to si i v naší nabídce prohlédnout designové antiparazitní vesty a šátky pro psy.

 

 Kočkám bude někdy lépe doma, než aby s vámi cestovaly na dovolenou

"Přibalit" psa a odjet s ním třeba k moři je v současnosti běžná věc. Kočky s námi tak často necestují. Možná právě řešíte dilema, jestli ji vzít s sebou, nebo raději nechat doma. Obojí má svá pro a proti. 31363331_10211383573694310_3936040937817374720_n

Nejdříve je důležité si uvědomit, kam míříte. Týden strávený na chalupě pro ni bude přijatelnější než deset dní u moře. Tam na ni čeká dlouhá cesta, vedro a pravděpodobně i celé dny o samotě v cizím prostředí. Dostatečně velký stres pro jednoho tvora. V takovém případě zvažte, jestli nebude vhodnější nechat ji doma a zařídit jí náhradního pečovatele či souseda, který si ji veme k sobě.

Vaše kočka tak zůstane v místě, které je její, nebude se stresovat a nebude ohrožena infekcí z cizího prostředí. Pokud kočku musíte nechat o samotě, zajistěte jí základní potřeby a někoho, kdo jí jednou denně dosype granule, vymění vodu a vyčistí toaletu. Odstraňte z jejího dosahu věci, které by jí mohly ublížit, ukliďte ostré předměty, schovejte kuchyňské chemikálie a mycí prostředky. Pozor i na přelité květináče. Voda v miskách ji bude lákat a některé květiny by jí mohly způsobit otravu.

Poskytněte jí dostatek zábavy, aby se nenudila. Připravte jí oblíbené hračky, prolézačky, škrabadlo, kupte trávu pro kočky... Jinak se může stát, že se z dovolené vrátíte do 'kůlničky na dříví', ve které vás přivítá přiotrávená kočka, rozškrábaný nábytek a ohlodané květiny.

 

Důležitá organizace

Nemáte-li nikoho, kdo by se o kočku postaral, můžete i využít služeb kočičích penzionů a hotelů. Jestli ale všechny možnosti zavrhnete, pak skutečně nezbývá než odcestovat i s kočkou.

V takovém případě nejdříve navštivte veterináře, který kočku očipuje a vystaví pas. Kočka musí mít také platné očkování proti vzteklině. S lékařem se poraďte o lécích na nevolnost a zklidnění, můžou jí (a potažmo i vám) cestu hodně usnadnit. Kočka totiž nemá jízdu autem zrovna v oblibě. Bude nervózní, může naříkat, hrozí průjmy nebo zvracení.

Kočka při jízdě musí být v přepravce. Vhodné jsou plastové, protože chrání před průvanem. Umístěte ji do ní v předstihu, abyste se vyhnuli stresu, že se někam schová, až budete odjíždět. Můžete ji už několik dní před cestou s přepravkou seznamovat, lákejte ji do ní na její oblíbené hračky nebo pamlsky. Alespoň půl dne před cestou ji nekrmte, ale zajistěte jí přístup k vodě.

Lahev s vodou přibalte i do auta, také misku a kočičí toaletu, kterou využijete i v místě pobytu. Nezapomeňte na krmení, na které je zvyklá.

Naučte svou kočku chodit na vodítku. Díky tomu ji můžete vzít na procházku i v cizím prostředí. Využijete ho už během cesty. Měli byste totiž dělat pravidelné přestávky, aby se vyvenčila a napila.

V novém prostředí ji nechte, ať si místo důkladně prozkoumá a seznámí se s ním. Připravte jí pelíšek – najděte pro něj klidné místo bez průvanu. Nakrmte ji, nabídněte vodu a připravte kočičí toaletu. Nenechávejte ji hned o samotě. Uklidňujte ji, hlaďte ji a mluvte na ni. Když se zklidní, zkuste si s ní hrát a vydejte se na procházku. Vždycky ale pouze na vodítku.

 

Na co si dát tedy při cestování s kočkou pozor

 

  • Kočka nesmí být v průvanu ani ve velkém horku.
  • Nenechávejte ji v autě o samotě, hrozí přehřátí.
  • Často jí nabízejte vodu, aby nebyla dehydrovaná.
  • Dělejte pravidelné zastávky na vyvenčení.

 

 

Do zahraničí se psem či kočkou: nezapomeňte na pas, očkování a čip

31300663_10211383573854314_6740571727891267584_n

 
Patříte-li mezi ty, kdo si chtějí dovolenou za hranicemi užít společně se svým psem či kočkou, myslete před odjezdem na všechny nezbytné náležitosti. Pas, očkování a čip jsou nutnou podmínkou, zvážit byste měli i možnosti pojištění zvířecích cestovatelů.
 

Před odjezdem na dovolenou se psem nezapomeňte na veškeré doklady a potvrzení. 

Se psem, kočkou nebo fretkou je možné v rámci Evropské unie cestovat pouze s takzvaným pasem zvířete. Jedná se o osobní, přesně definovaný průkaz s identifikačním číslem, umožňující prokázání totožnosti a kontrolu zdravotního stavu konkrétního zvířete. Vystaví ho autorizovaný veterinární lékař.

Pravděpodobně se neobejdete také bez toho, aby byl váš čtyřnohý druh označen normovaným mikročipem. Pokud má vaše zvířátko označení jen vytetováno, je uznáváno pouze v případě, že je jasně čitelné a bylo prokazatelně provedeno před 3. červencem 2011. Označení mikročipem je však spolehlivějším řešením, některé členské státy totiž jiné značení neuznávají (například Chorvatsko).

Psi i kočky musí mít před odjezdem do zahraničí také platné očkováni proti vzteklině. Některé státy (Velká Británie, Irsko, Malta a Finsko) podmiňují vstup psa na své území i dalším ošetřením. Hodit se může také informace, že majitele může na cestách doprovázet maximálně pět zvířat.

Každopádně se doporučuje kontaktovat zastupitelský úřad státu a ověřit si podmínky, které daná země vyžaduje.

Jestli si chcete dopřát klidnou dovolenou, neměli byste před cestou do zahraničí zapomenout na zajištění cestovního pojištění nejen pro sebe, ale také pro vašeho mazlíčka. V rámci svého cestovního pojištění si můžete  sjednat také připojištění nákladů veterinární léčby pro psy a kočky, kteří cestují s vámi.

Zdroj: MF DNES, https://hobby.idnes.cz/co-s-kockou-o-dovolene-0um-/hobby-mazlicci.aspx?c=A120628_141540_hobby-mazlicci_bma