Doplňky stravy - klouby

 

Doplňky stravy na klouby potřebuje v průběhu života téměř každý pes.320

Přesto však zmínku o kloubní výživě většina majitelů psů slyší poprvé až z úst veterinárního lékaře. Veterináři doporučují užívání chondroprotektiv nejčastěji po operacích pohybového aparátu, jako součást léčby po úrazu, při tlumení bolesti kloubů nebo z preventivních důvodů u štěňat, psů v zátěži, seniorů a obézních psů.

Prevence je nejlepší cesta ke zdravým kloubům!

Užívání kloubní výživy jako prevence je často podceňováno. Mnoho majitelů psů se spoléhá pouze na přísun účinných látek z krmiva pro psy. Obecně v krmivech bývá pouze minimální denní dávka základních složek s ortopedickým účinkem. Takové dávkování často zcela nepokrývá zvýšené nároky v různých životních etapách, kdy pes vyžaduje intenzivnější péči o kloubní aparát.

Kdy se začíná přidávat kloubní výživa preventivně do krmiva?

Nezbytnou součástí krmné dávky jsou preparáty na klouby pro štěňata  velkých a obřích plemen psů. Zde výrazně napomáhají při tlumení rozvoje a řešení genetických i vývojových vad kloubní soustavy (dysplazie, špatné postavení končetin, nerovnoměrný růst).

Zatímco chovatelé maxi plemen již pozitivní vliv chondroprotektiv znají a informace šíří dál, málo se tato problematika řeší u miniaturních plemen psů. Štěňata malých plemen (čivava, pražský krysařík, jorkšír, jezevčík a další) si ale zaslouží v této oblasti také zvýšenou pozornost. Podáváním kloubní výživy u malých psů se předchází například rozvoji luxace pattely, ale také dalším častým onemocněním kloubů.

U psů všech velikostí a každé věkové kategorie je třeba užívat preventivně doplňky stravy pečující o klouby v případě zvýšené zátěže. Ať už váš pes běhá agility, coursing, flyball, dogfrisbee; cvičí poslušnost, obrany nebo se věnuje jiným náročným sportům, jako jsou například dogtrekking a canicross; je třeba v celém průběhu jeho sportovní kariéry intenzivně pečovat o zdraví vazů, šlach i chrupavek.

S kloubní výživou bychom neměli zapomínat ani na starší a obézní psy. A to, i když zatím nemají žádné zjevné problémy s klouby. Artróza, artiritida, záněty a bolesti kloubů se vyskytují u psů všech velikostních rázů ve věku již od 5ti let. Léčba degenerativních onemocnění kloubů bývá obtížná a často bez šance na úplné uzdravení.  Proto je včasné podávání kloubních doplňků nezbytnou součástí péče o pohybový aparát seniorů i psů s nadváhou.

Kvalitní prevence vede k vitalitě a radosti z pohybu bez bolesti. Přidávejte kloubní výživu do krmiva v pravidelných kúrách a pomáhejte tak svému psovi být aktivní po celý život.

 

Operace, úraz, onemocnění a bolesti kloubů vyžadují léčení

Důvodů k nasazení kloubní výživy jako součást léčby bývá mnoho a je nutné pro tyto případy užívat vždy pouze veterinární léčivé přípravky. Vhodná kloubní výživa pro psa je často doporučena veterinárním lékařem na základě diagnózy onemocnění, bolesti kloubů, po úrazu či operaci. Pozorovat příznaky problémů s klouby můžete však i sami. Pokud vidíte kulhání u psa, obtížné vstávání a ulehání, strnulost pohybu nebo celkovou nechuť k pohybu, vždy zpozorněte. Vašeho psa bolí klouby a potřebuje pomoc. Včasným zásahem a správným výběrem kvalitní kloubní výživy můžete ještě mnoho zachránit.

 322    323

Jaká kloubní výživa je nejlepší?

Na trhu je výběr z mnoha produktů. Nejkvalitnější a nejlepší kloubní výživa se musí vybírat pečlivě a přesně na míru vašemu psovi. Před nákupem speciálního doplňku stravy na klouby byste si měli vždy odpovědět na následující otázky:

  •          Z jakého důvodu potřebuje můj pes intenzivnější péči o klouby?
  • - prevence - štěně v růstu, starší nebo obézní pes bez zjevných obtíží, sportovec ...
  • - léčení - úraz, operace, kulhání, otoky kloubů, bolestivé klouby, degenerativní či jiné onemocnění kloubů, dysplazie kyčlí nebo jiná dysplazie, luxace čéšky 
  •          Jak dlouho bude můj pes kloubní výživu užívat?
  • - pár týdnů po úrazu
  • - v pravidelných kúrach z preventivních důvodů
  • - celoživotně z důvodu vážného onemocnění
  •          Jakou formu přípravku bude můj pes preferovat?
  • - tablety
  • - sypký prášek
  • - tekutý sirup

Abysme vám správný výběr kloubní výživy maximálně usnadnili, připravili jsme pro vás malý rozcestník mezi nejoblíbenějšími veterinárními přípravky na trhu. A to včetně porovnání nejdůležitějších parametrů vybraných produktů. 

Vysoce účinné tekuté kloubní výživy pro léčbu i prevenci onemocnění kloubů je  Aptus Apto-Flex 

Nejrychlejší a nejvyšší vstřebatelnost účinných látek mají tekuté kloubní doplňky.  Z tohoto důvodu mají také nižší obsah složek a jsou vhodné i pro dlouhodobé užívání. Viditelný efekt účinku nastává již po několika málo dnech. Zejména při terapeutickém (léčebném) podávání, při bolestech, kulhání nebo jiných výraznějších obtíží je rychlý nástup účinku velmi důležitý. Uvedené preparáty jsou vyráběny z farmaceuticky čistých surovin, které se běžně používají i v kloubních výživách pro lidi. Nespornou výhodou je vysoká chutnost, snadné dávkování a jednoduše kontrolovatelný příjem doplňku.

Aptus Apto-Flex sirup je unikátní komplexní 5ti složkový přípravek pro intenzivní kloubní péči. Apto Flex pro psy obsahuje vysokou dávku kyseliny hyaluronové, hydrolizovaného kolagenu, glukosaminu, chondroitinu a MSM ve vysoce vstřebatelné formě. Vhodný pro prevenci i léčbu. Má silný protizánětlivý efekt, tlumí bolest, vyživuje klouby. Zaručená úleva od otoků, bolestivosti i zánětu. Léčí artrózu, artritidu i jiná degenerativní onemocnění pohybové soustavy. Obnovuje vitální funkci chrupavek, šlach i vazů. Vhodný i pro dlouhodobé používání díky obsahu účinného antioxidantu vitaminu E. 

Aptus Apto Flex

Zatímco užívání tablet a sypkých doplňků stravy pro psy je zcela běžné. Sirupy jsou poměrně novou formou prevence i léčby. Oproti prášku mají nesporné výhody. Velmi rychle se vstřebávají do organismu a účinné látky mají vysokou využitelnost. Již po pár dnech vidíte na svém psovi výrazné zlepšení v pohyblivosti a zvýšenou chuť k aktivitě. Psi navíc sirupy s oblibou a bez problémů přijímají buď s krmivem, nebo i samostatně.

Doporučujeme chutný, vysoce účinný sirup s rychlým efektem Aptus Apto-Flex pro psy v balení 500ml nebo 200ml. Apto Flex sirup je v praxi osvědčený pro léčbu i prevenci u psů každého věku i váhy. Vyzkoušejte i vy oblíbenou volbu českých veterinárních lékařů a dopřejte svému psovi bezbolestný a aktivní pohyb každý den.

Nejoblíbenější pro preventivní užívání jsou také nutriční doplňky ve formě prášku a tablet. Odborníci doporučují používání sypké kloubní výživy v pravidelných 2-3 měsíčních kúrách s 1-2 měsíční pauzou.  Nejlepší efekt mají vícesložkové komplexní preparáty s obsahem glukosaminu, chonroitinu, MSM, kyseliny hyaluronové a kolagenu jako např. Alavis 5, Nomaad Artivit Forte či Canvit Chondro

 

321