Proč psi olizují lidi?

Proč psi olizují lidi? Mají to v genech a chutnáte jim :)

 2300796-img-pes-clovek-v0

Zajímalo vás někdy, proč vás pes tak často olizuje a proč někteří psi olizují častěji než jiní? Co to znamená? A proč to vlastně psi dělají?
 

Proč psi olizují lidi

Mnoho expertů se shoduje v tom, že je to kombinace několika faktorů. Všeobecně, olizování není považováno za problém, pokud vás to skutečně neobtěžuje a není vám to nepříjemné.

 

Projevuje náklonnost

Pravděpodobně to tak bude, olizuje vás, protože vás miluje! Psi projevují lidem, a někdy i psům, lásku a náklonnost právě tímto způsobem. Je to pro ně naprosto přirozené. Naučili se to od své mámy, ještě když byli štěňátka. Pokud vás pes neolizuje tolik jako například pes kamaráda, nebuďte smutní, neznamená to, že by vás měl rád méně, spíš si to asi nenese z dětství.

 

Domáhá se pozornosti

Na olizování většina lidí reaguje pozitivně smíchem, pomazlením nebo pohlazením. Možná se pejsek nudí nebo se cítí osamělý, a tak si říká o vaši pozornost. I negativní reakce ho může povzbudit k olizování. A přestože se ho budete snažit někdy odehnat, stále to pro něj znamená alespoň nějakou pozornost.

 

Dobře chutnáte

Jakmile vás pes začne olizovat, pravděpodobně přijde na to, že vaše kůže má jemně slanou chuť. Psi milují všechno, co chutná zajímavě a co ještě neznají, objevují tak svět kolem sebe. A koneckonců, i vy jste součástí jejich světa.

 woofsquare

Následuje instinkty

Když se vlci v divoké přírodě vracejí z lovu zpět ke svým mláďatům, vydáví jim již částečně natrávené maso. Mláďata, protože jsou příliš malá, aby si sama cokoliv ulovila, jim mimo jiné olizují zbytky masa z okolí tlamy. A možná také odtud pramení reflex olizování, který mají tyto psovité šelmy zakódovány hluboko v DNA.

 

Je bezpečné nechat se od psa olizovat?

Nechat se od psa olizovat je zpravidla neškodné. Nevěřte ale tomu, že psí tlama je čistší než lidská ústa. To rozhodně není. Psí tlama je plná různých bakterií a dokáže způsobit hodně nepříjemností, pokud vás pokouše neočkované zvíře. Nicméně tyto bakterie víceméně nejsou nebezpečné, pokud se nedostanou do otevřené rány.

 

Jak přimět psa, aby vás přestal olizovat

Možná máte pocit, že je olizování od psa nechutné. Anebo už toho máte dost. Pokud to pes bude dělat, jedním ze způsobů, jak ho to odnaučit, je odpírat mu pozornosti a nereagovat. Odejděte, pokud to bude potřeba. Jakmile pes přestane, pochvalte ho a pomazlete se s ním, časem pochopí, oč se jedná. Pokud chcete jen něžné olíznutí jednou za čas, můžete pejska vycvičit na povel.

Přestože to není úplně běžné, pes může trpět kompulsivně obsedantní poruchou, pokud je například dlouhodobě ve stresu. Pokud váš pes soustavně olizuje pomalu všechno na co přijde, včetně lidí, může se skutečně jednat o problém. Promluvte si s veterinářem nebo specialistou na psí chování, který vám doporučí vhodný postup, jak se tohoto problému zbavit.

Zdroj:Petmd.com