Klíšťová sezóna začíná.

images (3)                             

A je to tu zase. Zima skončila a začíná nám jaro....poté léto a s tím i starosti spojené s ochranou našich domácích mazlíčků před klíšťaty. Co klíšťata způsobují, jak moc jsou nebezpečné a co způsobují si řekneme právě teď.

 

 

 

 V letním období je velmi častým problémem napadení zvířat klíšťaty.  Chránit sebe i své chlupaté kamarády proti těmto parazitům je důležité zejména z toho důvodu, že klíšťata jsou přenašeči závažných infekčních onemocnění a způsobují kožní obtíže. Je prokázána možnost přenosu až 150ti různých infekcí z klíšťat na teplokrevné tvory.

 

Nejčastější nemoci přenášené klíšťaty:

 Lymská borelióza

Téměř 30% všech klíšťat nese bakterii způsobující toto onemocnění. Původcem lymské boreliózy jsou bakterie nesoucí název borelie. V současnosti je známých několik druhů borelií. Nákaza byla zjištěna přibližně u 80 druhů savců a ptáků.

Příznaky

Inkubační doba (období mezi vstupem nákazy do organismu a vypuknutím nemoci) při lymské borelióze psů bývá poměrně dlouhá; trvá týdny až měsíce. Obyčejně se projevuje artritidou (zánětem kloubů), mezi ostatní příznaky patří horečka, nechutenství k jídlu, neochota k pohybu a kulhání spojené s velkou bolestivostí a otokem postižených kloubů. Postižené jsou obvykle dva nebo více kloubů, nejčastěji koleno a zapěstí. U psů se na málo osrstěných místech mohou objevovat zarudlá místa s lokálními změnami v místě napadení klíštětem. Ty zmizí po odstranění klíštěte, později se mohou objevit znovu. Mezi vzácnější klinické projevy patří poruchy kardiovaskulárního systému, selhání ledvin a neurologické změny jako jsou křeče, agresivita a změny v chování zvířat. 

Diagnostika

Při podezření na toto onemocnění neprodleně vyhledejte veterinární pomoc. 

Prevence

Kromě preventivního podávání antiparazitárních přípravků lze nechat psa i kočku vakcinovat. 

 

Babezióza

Parazitární onemocnění psů vyvolané krevními parazity, kteří napadají červené krvinky. 

Příznaky

Po inkubační době (10 – 21 dnů po přichycení klíštěte) je prvním příznakem vysoká horečka (až 42°C) a močení krve, obojí doprovázené anémií a žloutenkou. Často se objevuje zvracení a průjem se žlutou barvou exkrementů. Nervové příznaky, jako jsou nekoordinované pohyby, záchvaty epileptického typu a zvýšená dráždivost, vznikají při ucpávání cév v mozku shluky červených krvinek. Závažnost průběhu onemocnění závisí na druhu parazitujícího klíštěte, věku, plemeni a imunitním stavu psa. Po překonání nemoci vzniká tzv. nesterilní imunita – v případě oslabení imunitního systému, napadení jinou nemocí nebo i po podání některých léčiv se může onemocnění znova projevit. 

Diagnostika

Při podezření na toto onemocnění neprodleně vyhledejte veterinární pomoc.

Prevence

Kromě preventivního podávání antiparazitárních přípravků lze nechat psa i kočku vakcinovat. 

 

Klíšťová encefalitida

Virové onemocnění lidí, hovězího dobytka, skotu a divoce žijících zvířat. U psů a koček v našich podmínkách se vyskytuje vzácně. Probíhá ve dvou formách – akutně probíhající encefalitida s rychlým úhynem, nebo jako mírnější forma charakterizovaná příznaky obrny. Onemocnění má sezónní charakter – vyskytuje se především na jaře a začátkem léta. 

Příznaky

Projevuje se zvýšenou tělesnou teplotou, apatií, podrážděností a bojácností. Chůze bývá ovlivněná částečným neboli celkovým ochrnutím končetin. Postižení hlavových nervů se projevuje abnormálními pohyby očí (šilhání, kmitavé pohyby oka). 

Diagnostika

Při podezření na toto onemocnění neprodleně vyhledejte veterinární pomoc. 

Prevence

Preventivní podávání antiparazitárních přípravků.

 

 

tzv. KLÍŠŤOVÁ OBRNA

Při silném napadení klíšťaty může dojít vlivem  produkovaného neurotoxínu k ovlivnění činnosti nervových buněk a následkem  toho dojde nejprve k  obrně zadních končetin, která může vyústit až do celkové  obrny a zástavy dýchání.

 

 

Jak zacházet s přisátým klíštětem

 

  • Po návratu z venku zkontrolujte svého mazlíčka a ihned odstraňte všechna klíšťata.
     
  • Klíště před vyndaváním nenatírejte krémem, olejem ani lihem pro jeho usmrcení. Klíště pak ztrácí svou pevnost a snadněji se přetrhne. Zbytek klíštěte se pak velmi špatně odstraňuje. Při úhynu také klíště vypouští do svého hostitele velké množství infikovaných slin a s usmrcovadlem dochází k dalšímu vstřebávání infekce kůží.
     
  • Klíště uchopte speciální pinzetkou nebo tzv. elektrikářským krokodýlkem tak, abychom jej příliš nezmáčkli. K nákaze hostitele dochází při sání vypouštěním slin do rány a při odstraňování klíštěte jeho zmáčknutím vtlačením jeho obsahu do ranky. Proto je nutné při vyndávání klíštěte nepoškodit jeho napité tělo.
     
  • Kývavým nebo točivým pohybem (je jedno v jaké směru) klíště vytáhněte.
     
  • Zkontrolujte, zda je klíště celé.
     
  • Místo, odkud bylo klíště odstraněno, je třeba potřít desinfekcí (líh, Jodisol, Betadine).
     
  • Klíště nelikvidujeme tím, že ho rozmáčkneme, ale spálíme nebo utopíme.
     
  • Pokud máte obavy, že je klíště infikované a vy nebo váš mazlíček by se mohl nakazit, klíště nemusíte likvidovat, ale můžete nechat klíště vyšetřit na infekčnost lymskou boreliózou. Vyšetření provádí specializovaná laboratoř. Cena vyšetření se pohybuje kolem 1000,- Kč až 1500,- Kč. Bližší informace dostanete na veterině.

 odstraneni_klistete    1013065_klistata-u-psu-obrazek-2_image_620

 

Jaká klíšťata lze vyšetřit

  • pouze celá klíšťata (ne rozmáčknutá, přetržená nebo popálená)
     
  • živá nebo usmrcená

Žádný jiný biologický materiál - moč, krev, vzorky kůže apod. vyšetřit nelze. Borelióza je vyšetřována přímo z DNA klíštěte, takže typ použité desinfekce nemůže výsledek ovlivnit. Klíšťata jsou přijímána zabalená neprodyšně v igelitovém sáčku. V případě pozitivního nálezu Vám bude doporučena vhodná léčba.

 

Prevence onemocnění přenášených klíšťaty

Antiparazitární přípravky

Nejlepší prevencí onemocnění přenášených klíšťaty je zabránit jejich přisátí nebo způsobit jejich rychlý úhyn. V současné době je na trhu široký sortiment antiparazitárních výrobků pro psi i kočky. Z naší nabídky můžete vybírat například antiparazitní obojky nebo pipety značky Herba Max nebo Max Biocide, které jsou 100% přírodní, nealergické, šetrné vůdči přírodě i Vašemu mazlíčkovy, nedráždí pokožku a jejich účinnost je okamžitá nebo další medikované antiparazitika.

Je nutné vždy dodržovat doporučení výrobce,  nezaměňovat výrobky určené pro jednotlivé druhy zvířat, dodržovat vhodný věk pro jejich použití a sledovat dobu jejich účinnosti. 

images (1)     images (2)

Vakcinace

Dnes jsou pro zvířata dostupné vakcíny proti lymské borelióze od několika výrobců. Očkování proti borelióze nemá preventivní účinek na přisátí klíštěte na očkovaného jedince, zabraňuje však vzniku nemoci. Toto očkování není zahrnuto do základního vakcinačního schématu, vřele jej však doporučujeme. Důležité je především v oblastech vysokého výskytu klíšťat a u loveckých psů. Nejlepší doba pro očkování proti lymské borelióze je mimo sezónu, tedy v zimním období.

Proti klíšťové encefalitidě vakcinace pro zvířata neexistuje. Klíšťová encefalitida však není častým problém u psů. V celé Evropě se vyskytlo jen několik málo psů s neurologickými problémy, kteří onemocněli klíšťovou encefalitidou.

Ochrana před nákazou z přisátého klíštěte

Firma Juwital ve spolupráci s Parazitologickým ústavem Akademie věd vyvinula přípravek Antisept Juwim-gel, který se používá při napadení klíšťaty nebo po bodnutí krev sajícím hmyzem. Tento přípravek zvítězil v konkurenci šestačtyřiceti projektů a získal Cenu zdraví udělovanou každoročně Nadací prince Charlese z Velké Británie. Nový přípravek je sada určená k účinné likvidaci infekce způsobené kousnutím klíštětem a k bezproblémovému odstranění mrtvého klíštěte. Antisept Juwim-gel je dvousložkový, skládá se ze speciální jodové tinktury a gelu. Mohou jej používat dospělí, děti a také domácí mazlíčci, tedy psi a kočky. Pozor, nepoužívejte při alergii na jód! Nenahrazuje sice očkování ani prevenci, ale klíště usmrtí včetně nákazy. Působí jak proti klíšťové encefalitidě, tak lymské borelióze. Přípravek může používat celá rodina a je k dostání v lékárnách.

Včasná léčba získané infekce

Zde se budeme zabývat nakažením lymskou boreliózou, protože toto riziko je u psů nejvyšší. Pokud přes všechna uvedená opatření dojde k infikovaní klíštětem, je třeba co nejdříve zahájit léčbu antibiotiky. První příznaky boreliózy je možné pozorovat několik dní až týdnů po infekci. Hlavním příznakem je zarudnutí v místě přisátí klíštěte, které může být provázeno horečkou, únavou nebo zvracením. Ve 20% až 30% nakažení lymskou boreliózou však žádné příznaky pozorovány být nemusí a nemoc přechází do těžko léčitelných chronických forem!

 

images (4)               Imagetrad-TicksCycle EN